Makkay József 2017. június 30., 11:48

Tort ül a középszerűség

A hét elején miniszterelnökké nevesített szociáldemokrata Mihai Tudose életrajzát olvasgatva az emberben több kérdés is megfogalmazódik. Nem döbben meg, nem csodálkozik, csak úgy magában elgondolkozik, hogy az újabb kori Romániában kikből lesznek vezető beosztású elvtársak.

Középszerűségével a mostani miniszterelnök az eddigi sorból is kilóg, többek között azzal, hogy a rendszerváltás utáni egyetemi képzésnél egy fokkal igényesebb kommunista érabeli felsőoktatásba be sem kerülhetett.

Ami önmagában nem volna gond, ha valaki éppen nem miniszterelnöki székre pályázik. A magánegyetemek formájában beköszöntött rendszerváltás utáni mentőövvel élhetett csak, amiről tudjuk, hogy mit jelentett. Sok helyen még vizsgára sem kellett jelentkezni, csak a pénzt postázták, és jött a diploma.

De tételezzük fel, hogy az új román miniszterelnök annak rendje és módja szerint mégis kijárta a magánegyetemet, levizsgázott, és diplomát szerzett. Minekutána későbbi doktori disszertációját összemásolta, azon sem csodálkoznék, ha államvizsga-dolgozata is így állt volna össze. Mindezzel együtt legyünk nagyvonalúak, és fogadjuk el, hogy valakinek ötvenévesen és 17 évnyi parlamenti képviselői gyakorlattal a háta mögött van annyi politikai praxisa, hogy megfelelő miniszterekkel és jó tanácsadókkal elvezetget egy olyan országot, mint Románia.

A baj csak az, hogy miniszterei sem jobbak. Elég, ha a belügyminiszterének, Carmen Dannak a nevét említem, aki iskolai titkárnőből lett prefektus, így politikusként megnyíltak előtte a korlátlan pártlehetőségek.

A még nagyobb baj viszont Tudose elmúlt évekbeli teljesítményével függ össze, ugyanis 17 évnyi bukaresti tartózkodása alatt semmi érdemlegeset nem tett.

De azelőtt sem, amikor pár évet egy magáncégnél dolgozott jogtanácsosként. Ő az a típusú pártkatona, aki elkötelezettségével minden pártban nélkülözhetetlen, de jól működő társadalmakban soha nem kerülhetne a csúcsra, mert az a hozzáértő politikai és szakmai elitnek van fenntartva.

De nem Romániában, ahol éppen amiatt ül tort a középszer, mert a pártokon belüli kiválasztódás teljesen más szempontok szerint működik, mint Nyugat-Európában. Itt olyan mértékben sikerült lezülleszteni a politikai kultúrát, hogy a jól képzett és művelt szakemberek messze elkerülik a pártpolitikát. Legyünk őszinték: egy jó nevű és gerinces román vagy magyar szakember elmenne Bukarestbe, egy csúcsminisztériumba dolgozni, ahol vagy megbuktatják, vagy belátható időn belül elviszi a DNA?

Ez a rendszer igazából csak Miticá­ék­nak kedvez. Akiknek ékes példánya a mostani miniszterelnök.