A Sétatér mellett újabb parkot kap Kolozsvár

2017. június 24., 20:25

Tátongó lyukak, törött padok, gondozatlan növényzet, szeméthegyek – így foglalható össze a kolozsvári Vasutas Park képe. A helyi önkormányzat arra vár, hogy a terület a szállításügyi minisztériumtól a város tulajdonába kerüljön. 

Parlagon. A szállításügyi minisztérium tulajdonában lévő kolozsvári Vasutas Park évek óta gondozatlan Fotó: Hevele Lili

A Vágóhíd tér és a Szamos partja között öt és fél hektáron elterülő Vasutas Park évek óta elhanyagolt állapotban van. „Még városi tanácsos voltam 2015-ben, amikor az önkormányzat megszavazta, hogy átvenné a területet, mert a nagyság szempontjából Kolozsvár második legnagyobb parkja” – mesélte Csoma Botond, a képviselőház közigazgatási és területfejlesztési bizottságának RMDSZ-es tagja. A képviselő idén márciusban adta be az interpellációt annak érdekében, hogy a város tulajdonába kerüljön az elhagyatott terület. „Az államtitkár válaszában azt mondta, semmi kifogása a minisztériumnak, csak bizonyos jóváhagyásokat kell még beszerezni, és a kormány asztalára kerül a kormányrendelet”. Azóta csaknem három hónap telt el, mégsem történt semmi. A napirend előtti felszólalások rendjén a képviselő nemrég egy kérdést fogalmazott meg azzal kapcsolatban, miért nem történik semmi változás. Választ még nem kapott, azonban kormányforrások szerint a szállításügyi miniszter jóváhagyta a rendeletet, amit már csak a fejlesztési miniszternek kell elfogadnia.

Hamarosan a kormány asztalára kerülhet az a határozat, amely lehetővé teszi a kincses város önkormányzata számára, hogy a város szebb napokat megért zöldövezetét ismét birtokba vehessék a pihenni vágyók.

„A tulajdonjogi viszony rendeződése után közbeszerzési eljárással a lehető legrövidebb időn belül megindítanánk a munkálatokat” – mondta lapunknak Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. A városi önkormányzat pályázatot hirdet meg, és a nyertes pályázattól függően alakul majd ki a park új képe. A város vezetőségének elképzelései szerint továbbra is zöldövezetként szeretnék működtetni, biciklisávokkal, a Sétatérhez hasonlóan, azonban sokkal több füves övezettel.

Csoma Botond szerint az új park megvalósításának anyagi hátterével nem lesz gond, hiszen Kolozsvár gazdag önkormányzat, éves költségvetése hozzávetőleg kétszázmillió euró.

Félelem és felháborodás

Az elhanyagolt körülmények ellenére a kolozsváriak nem feledkeztek meg a Vasutas Parkról. Sokan járkálnak ma is a kitaposott utakon: kutyát sétáltatnak, üldögélnek a töredezett padokon, néhányan füvet kaszálnak állataiknak, a gyerekek pedig vidáman játszanak. Lapunk kérdésére azonban többen is elégedetlenségüket fejezték ki. A környékbeliek a régi időket elevenítették fel, amikor még rózsák, illetve sértetlen padok között élvezhették a nyári napsütést a Szamos parti parkban. Sokan a város vezetőségét okolták a felháborító körülmények miatt. Egy idős hölgy kifejtette: kifejezetten fél egyedül a parkban sétálni, mivel a hajléktalanok, az alkoholisták és a drogosok vették birtokukba a területet. Emiatt a rendőrség gyakran látogatja a parkot.

Kisvonat helyett szemét

Történelmileg a terület a város marhapiacának adott otthont, majd a hatvanas években vidámparkká alakították. A rendszerváltás után a Román Vasúttársaság (CFR) tulajdonába került, amely egy évtizedre lakatot tett a park kapuira. 2004-ben felújították a területet, a régi kisvonatot újra működésbe hozták, amely azonban nem zakatolt sokáig, hiszen hamarosan elszállították.

Később a területet a Kolozsvári CFR labdarúgóklubnak adták haszonbérbe, amely kivágatta a fák egy részét, mivel sportpályákat szeretett volna létesíteni. 2011-ben, valamint 2012 tavaszán civilszervezetek követelték: a Vasutas Parkot nyilvánítsák újra közparkká. A tiltakozó akciók sora akkor kezdődött el, amikor ismét lakat került a kapukra. A futballklub vezetősége akkor még bíztatóan nyilatkozott: kétmillió eurót szánnak az elhanyagolt állapotban lévő park felújítására, a köztér nem veszíti el addigi rendeltetését, vagyis foci- és teniszpályákat, szökőkutakat és játszótereket alakítanak ki, fákat ültetnek, kivilágítják a parkot, és a Szamos-parti gátat is felújítják. Időközben azonban a labdarúgóklub fizetésképtelenné vált, így 2014 novemberében felbontották a 25 évre szóló haszonbérleti szerződést. Ennek nyomán került vissza újra a park a vasúttársasághoz, amely nemtörődömség és pénzhiány miatt azonban teljesen elhanyagolta a területet.

A CFR labdarúgóklub számára egy műfüves futballpálya épült fel, amelyen ma is játszik a sportklub utánpótláscsapata. Oláh Emese alpolgármester kérdésünkre elmondta: „valószínűleg a felújítási munkálatok után is marad egy futballpálya a park területén”.

A városi önkormányzat szeretné megőrizni a park hagyományos jellegét, így a kisvonat visszaállításának ötlete is felmerült, ez azonban minden esetben a nyertes pályázattól függ.

Hevele Lili