Jeney Erzsébet heti ajánlója

2017. május 27., 10:42

Jeney Erzsébet csaknem három évtizede dolgozik a közmédiában. A hallgatók a Petőfi és a Kossuth Rádió zenei és magazinműsoraiban találkozhattak munkáival. Számos hazai és nemzetközi zenei fesztivál szakmai meghívottja, zsűritagja. 

Rádiósként életem elválaszthatatlan része, hogy a rádió szól, bárhol is vagyok. Nagy kedvenceim a portréműsorok. Az Arcvonások igazi értékteremtés, értékmentés, nagyszerű emberek életútját mutatja be. Így lesz ez hétfőn is, amikor Pataky Albert lelkészt hozza közel hozzánk (Kossuth Rádió, 15.05).

Hobbim az utazás. Ausztrália kivételével már az összes földrészen megfordultam. Amerikai utazásaim mély nyomot hagytak bennem. Las Vegasban sok évvel ezelőtt már 4D-ben lehettem részese egy Colorado-raftingnak, ezért biztosan megnézem kedden az M5 csatornán az Univerzumot, amelyben ezúttal a hatalmas Mississippit, az öreg folyót mutatják be lélegzetelállító felvételekkel (kedd, 21.05).

Portugáliához is erős szálak fűznek. Valószínűleg én készítettem az utolsó interjút Kondor Lajos páterrel, aki a fatimai kis látnokok ügyét felkarolta, és a Magyar Kálvária építését is a szívén viselte.

Többször végigutazva Európa legnyugatibb országát, kíváncsian várom szerdán a Duna World csatorna Világörökség Portugáliában műsorát egy emlékidéző, virtuális utazásra (12.20). Ugyanezen a napon egyik kedvenc fuvolaművészemet, a kitűnő művész-tanárt, Matúz Istvánt köszöntik 70. születésnapján az ArTRIUM kortárs zenei sorozatban (Bartók Rádió, 20.35).

Csütörtök délutánra a Kossuth Rádióban a Határok nélkül című műsort ajánlom. Fontos missziót teljesítve mutatja be külhoni magyarok mindennapi életét, de olyan nemzeti kincseket is, amelyekről máshol nem hallhatunk. Napi műsorról lévén szó, a hét minden napjára tartogat számunkra színes, érdekes hallgatnivalót (19.30).

Az estéim biztos társa a Maradj talpon! A nap levezetéséhez jól jön a virtuális rejtvényfejtés, jólesik drukkolni az érettségi előtt állóknak, anyukáknak, tanároknak, friss házasoknak (péntek, Duna World, 22.35).

Szvorák Katalin felvidéki népdalénekesnőhöz személyes jó barátság fűz, magam is készítettem vele több beszélgetést. Szombaton a Népzene – itthonról című műsorban a művésznő lemezfelvételeit ismerhetik meg a hallgatók (Bartók Rádió, 13.05).

Pünkösd ünnepe idén június 4-re esik. Így a nemzeti összetartozás napját egyazon napon ünnepeljük, mint a legjelentősebb katolikus ünnepet, a Szentlélek eljövetelét. Mindenképp ajánlom a Kossuth Rádióban a Tarts meg minket őseink szent hitében! című összefoglalót a lélekemelő csíksomlyói búcsúról (10.06) és a felvidéki népszokásokat bemutató Gömöri pünkösdölőt (14.06). Délután a Duna World Trianon – egy angol diplomata szemével címmel vetít izgalmas dokumentumfilmet (17.25).