A kérdéses minőségű Eurovízió

2017. május 19., 22:31

Sokan bírálták Pápai Jocit, a 2017-es Euróvíziós Dalfesztiválon nyolcadik helyezésével mégis belefért a legjobb 10 dalba. Románia a hetedik helyen végzett, a szomszédok között azonban Moldova érte el a legjobb eredményt, a harmadik helyet. 

Pápai Joci a közönség szavazatainak köszönheti, hogy a nyolcadik helyig jutott

Az idei verseny témája az Ünnepeljük a sokszínűséget mottó köré épült, amihez a magyar dal is határozottan illett. Bár a döntőbeli szavazás során az egyes országok szakmai zsűrijének nagy része nem volt elragadtatva a magyar versenydaltól, a közönségszavazáson Pápai Joci a legjobbak közé tornázta magát. Magyarország Szerbiától és Horvátországtól kapta a legtöbb zsűripontot: 10-et, illetve 12-őt, a többiektől többnyire csak egy-két pont szotyogott.

A közönség viszont annak ellenére rajongott a dalért, hogy az magyarul hangzott el, amely merész lépésnek bizonyult, hiszen hosszú évek óta először nem fordították le a dalszöveget angolra.

Az olcsó, gyártószalag-szerű, lagymatag szerelmi popszámocskákkal szemben a magyaros-keleties-hegedűs hangzásvilággal Pápai dala megnyerte a hallgatókat. A látvány nem volt kiemelkedő, de unalmas sem: a kannadobolás és a szenvedélyes mimikával játszó, táncoló cigánylány eredetiséget adott a dalnak, amelynek tartalmas mondanivalója és erőteljes hajlításai is sok, tipikus, gyenge gerincű popdalt gyűrt könnyedén maga alá.

A szakértők véleménye szerint az első helyezett portugál dal pozitív eredmény, hiszen kivételesen nem túlsziporkázó látvánnyal és erős technikai basszusháttérrel nyert, hanem tiszta hangtechnikával és az ötvenes évekbe visszakacsintgató, klasszikus dallamívekre emlékeztető, nyugtató dzsesszel. Bulgária második helye érthetetlen, Kristian Kostov száma ugyanis legalább annyira unalmas és hétköznapi volt, mint az évek óta egyre erélytelenebb brit vagy francia produkciók – de hát az úgynevezett „Öt Nagy” ország, azaz az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország mindig automatikusan döntős. Moldovát is valószínűleg a pörgős előadás juttatta a harmadik helyre, hiszen a Sunstroke Project számának alig negyedregiszter terjedelmű hangsávon mozgó dallama nem lehetett mérvadó.

A mezőny nagy része az elmúlt évekhez hasonlóan lagymatag, csöpögősen érzelgős, vagy önfényező, magukat kellető előadókból állt.

Ezek alapján kérdezhetnénk, hogy Pápai Joci miért nem kapott jobb helyezést, a válasz pedig nem bonyolult: a magyar dalszöveg egyszerre volt előnye és hátránya is a dalnak, így nem mindenkinél vált be, az Origo a portugálnál jóval gyengébb volt, illetve a politikai érdekeltségű voksolás sem hagyható figyelmen kívül. Például Moldova szinte mindig Romániának adja a legtöbb pontot, de igaz ez fordítva is, ahogy az északi országok és a Baltikum államai is rendszeresen egymásra szavaznak. Ugyanakkor a sokszor hamis hangon rappelő fiúból és a román kultúrától távol álló, német hagyományú jódlit előadó lányból álló román fellépőpáros hetedik helyezése jelzi, hogy nem az Euróvízión kell keresni a ma egyébként igen ritka popzenei minőséget.

 Kádár Hanga