Farkas József heti ajánlója

2017. május 15., 11:48

Farkas József ötödik éve szervezi a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt a Hagyományok Háza munkatársaként.Emellett két évtizede foglalkozik néprajzi gyűjtésekkel és fotózik is: a Fölszállott a páva lelkes képi krónikása.

Banner Géza műsorait mindig nagy szeretettel hallgatom. Amikor az autóban bekapcsolom, egyrészt megnyugtat a hangja, másrészt mindig meglep a felkészültsége. Nyilvánvaló, hogy egy műsorfolyam elkészítése csapatmunka, de akármilyen témát is választ, Géza naprakészsége mégis figyelemreméltó hétfőnként a Napközben című műsorban (Kossuth Rádió, 10.00).

A mai elektronikával és technikával túlzsúfolt világban néha meg kellene állni egy pillanatra. Legalább annyi időre, hogy levegyük a polcról kedvenc írónk vagy költőnk kötetét. Ez az intelem talán leginkább a fiataloknak szól, hiszen az internet-korszakban az olvasással töltött szusszanásnyi idő igazi lélek- és tudásépítő (kedd, Vers mindenkinek, M5, 20.00).

Szerdára a Népzene–itthonról sorozatból a Hurdy Gang összeállítást ajánlom. A banda két tagját, Szerényi Bélát és Zimber Ferencet, a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőműsorból ismerem. A hallgatók egy fiatal, tehetséges zenésznemzedék izgalmas vállalkozását ismerhetik meg ebben a fél órában (Bartók Rádió, 13.05).

A Dankó Rádióról legtöbbünknek a Jó ebédhez szól a nóta jut először az eszébe. Nincs semmi kifogásom a műfaj ellen, hiszen az idősebb generáció nagy szeretettel hallgatja, mégis a csütörtöki kínálatból az Esti dal – Talpalávaló a népzene szerelmeseinek összeállításra szeretném felhívni a figyelmet. Igényes műsornak lehetünk részesei, azok a zenészek, akik „táncba visznek”, számomra is igazi élményt nyújtanak (21.04).

Pénteken az Esti mesét, pontosabban a Még egy mese a papucsszaggató királykisasszonyról címűt karikáztam be. Olyan boldog családapák közé tartozom, akiknek van egy gyönyörű lányuk, aki szintén Benedek Elek míves meséin nevelkedett. Az előadót is meg kell említenem, hiszen Ruttkai Éva, gyermekkorom nagy szerelme mondja el a kedves történeteket (Kossuth Rádió, 20.46).

Mindig nagy tisztelettel hallgatom Éri Péter Népzene határok nélkül című műsorát. A szerkesztő plasztikusan, lélekkel mesél a 60-as, 70-es évek népzenei gyűjtéseiről. Hitelesen teszi, hiszen – jóllehet zenész – maga is táncolt és gyűjtött néptáncot. Felvidéki származású vagyok, a műsor Ág Tibornak, a Felvidék legnagyobb népzenekutatójának nevét juttatja eszembe, aki sajnos már három éve elment közülünk (szombat, Kossuth Rádió, 21.30).

Hál’ Istennek, a magyar közmédiában is egyre hangsúlyosabban jelenik meg a magyarországi nemzetiségek kultúrája. A vasárnapi tematikus összeállítás, a Nemzetiségi Kultúrák Napja átfogóan mutatja be a hazai nemzetiségek színes zene-, tánc- vagy gasztronómiai kultúráját (Duna Televízió, egész nap).