Kesselyák Gergely heti ajánlója

2017. május 01., 21:58

 Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester a Magyar Állami Operaház első karmestere, a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál fesztiváligazgatója. A Virtuózok zsűrijében a nézők hetente találkozhatnak vele.

Tartozom egy vallomással, évek óta nem nézünk otthon tévét. Ezzel semmiféle kritikát nem kívánok megfogalmazni, mivel látom, hogy csodálatos műsorok várják a nézőket és hallgatókat. Gyakorlati oka van: a mi életvitelünk mellett kevés a szabadidő. Természetesen fel lehet venni a kinézett programot, mi is ezt tettük, de a végén már ezeket sem sikerült megnézni. Legjobban magunkat ismerjük, érdemes időt szakítani arra, hogy jó előre kiválasszuk a minket érdeklő műsorokat. Senkinek sem javaslom a háttértelevíziózást, rádiózást. Természetesen az intuitív műsorkeresésnek is megvan a maga szépsége, gyakran kapcsolom be a kocsimban találomra a rádiót, s sok értékes programnak lehettem tanúja. E gondolatok után három műsorra hívom fel a figyelmet.

Miklósa Erika és Ramón Var­gas áriaestjét szerdán hallgathatják az operakedvelők. A műsor nagyon szép és népszerű darabokból áll, s a kevésbé „vájt fülűeknek” is élményt nyújthat. Vargas fantasztikus énekes, s Erikát sem kell bemutatni: együtt dolgozunk a Virtuózok zsűrijében (Bartók Rádió, 13.36).

Péntekre mi mást is ajánlhatnék, mint a Virtuózok 1. elődöntőjét. Nem azért hívom fel rá a figyelmet, mivel magam is részese vagyok, de igazi csodának tartom. Játék, de nekünk, zsűritagoknak is hihetetlen erőt ad. A nézők meggyőződhetnek arról, milyen tehetségtömeg, tartalék van az országunkban. Sokan vannak, akik pesszimizmusra hajlanak, azoknak a műsor igazi vigaszt jelent, akiknek pedig könnyebb élet jutott, azoknak erősíti a magukba vetett hitét.

A Virtuózok egy felemelő szellemi és spirituális élmény, egyúttal fontos misszió. Munkánk nem ér véget az elbírálással, hanem ezután a pályaépítés kezdődik. A Virtuózok Alapítvány ezt következetesen betartja, a versenyzők s a nyertesek sorsát is figyelemmel kíséri. Munkánkat minősíti, hogy folyamatosan érkeznek a hírek a külföldi sikerekről, koncertekről és rendezvényekről.

A hét utolsó napjára szép koncertet javaslok. Az esti programban a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Kobajasi Kenicsiro vezényli. A műsor nagyon gazdag, Beethoven Egmont-nyitányát Kodály Zoltán Galántai táncok című műve követi, végül Csajkovszkij V. szimfóniája zárja a hangversenyt. A művész igazi ikon a magyar zenei világban, s a mi generációnk és az idősebbek is jól ismerik munkásságát. Hasznos, hogy odafigyeljünk rá, s művészetét a fiatalok is megismerjék. Egykor megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét, s ne feledjük, a Filharmónia Magyarország idén októberben és decemberben ismét karmesterversenyt rendez (vasárnap, Bartók Rádió, 20.35).