Maroshévíz: hol a talajt, hol egymást fúrják

2017. május 01., 19:35

Termálvíz nélkül maradhat a maroshévízi Bánffy-fürdő. A geológusok szerint az önkormányzat által megrendelt geológiai fúrás oda vezethet, hogy a szomszédos szabadtéri strand forrásának hozama drasztikusan csökken. A felek évek óta perben állnak.

A megfelelő fürdőzési lehetőségek egyre több turistát csalogatnak Maroshévízre Fotó: Szucher Ervin

Egyáltalán nem vállalkozóbarát a maroshévízi önkormányzat, ott tesz keresztbe a beruházóknak, ahol csak tud – állítják a helyi termálfürdők tulajdonosai. A helyhatóságokra különösképpen a Bánffy-strand tulajdonosa, Bogdan Buda neheztel, mondván: az ellenséges hozzáállás miatt újabb befektetésektől tántorították el. Szerinte a városházi gáncsoskodás szoros összefüggésben áll az önkormányzati beruházással, a két éve működő wellnessközponttal. Úgy véli, a polgármesteri hivatal nem partnert, hanem vetélytársat lát benne, holott mindkét fürdő más-más célközönséget szolgál ki, ráadásul nem is azonos szezonban.

„Rég megbántam, hogy megvettem a Bánffy-fürdőt és egyáltalán, hogy Maroshévízen fektettem be. Eladnám, de az itt uralkodó állapotok miatt nincs kinek. Amint egy potenciális beruházó megszimatolja, milyen ellenséges közeg vár rá, gondolkodás nélkül továbbáll” – fakad ki Bogdan Buda.

Pedig a marosvásárhelyi származású, jelenleg Bukarestben élő vállalkozó csodálatosan rendbe tette a brassói Centu Kft. jogi felszámolón keresztül a csődbement Asilcon Kft-től megvásárolt strandot. Még a vásár megkötése előtt további fejlesztéseket tervezett. Az előtanulmány szerint legalább négy, legfeljebb nyolcmillió eurót ruházott volna be, és mintegy száz új munkahelyet teremtett volna. Fejlesztési szándékairól még az adásvételi szerződés megkötése előtt tájékoztatta Stelu Platon polgármestert, aki semmiféle ellenvetést nem fogalmazott meg. Ellenkezőleg, örömének adott hangot, hogy végre valaki pénzt költ a lepusztult fürdőre. A strand teljes felújítása során a Bánffy ismét azzá a kis ékszerdobozzá vált, amit a 19. század második felében megálmodott eredeti tulajdonosa, Bánffy Dezső.

Vásárlás, beruházás, pereskedés

Ma már nem csak egykori hírnevéért, csodás környezetéért és 26 fokos termálvizéért látogatják a turisták a Bánffyt. Buda 165 ezer eurót fizetett a strandért, de elmondása szerint ennél jóval többet fordított az átépítésére. És hiába a sok dicséret és a szép nyári napok teltháza, a vállalkozónak mégis keserű a szájíze. Meséli, az országban sokfelé ruházott be, de ilyen kicsinyességgel és ennyi rosszindulattal sehol sem találkozott, mint a hévízi önkormányzatnál. Hiába a sok beadvány, panasz, felszólítás, számos esetben a bíróságon kellett keresnie az igazát. A perek közül megnyert egy párat, további hét ügyben a mai napig is a törvényszéket járja. A leginkább az amúgy is összekuszált telekkönyvek megmásítása zavarja, ami uniós pályázási lehetőségeket zárja ki. Mint említi, nem elég, hogy a megvásárolt ingatlanokat csak hosszas pereskedés után, hároméves késéssel tudta telekeltetni, a városháza nemrég újabb ötszáz négyzetmérnyi földet kanyarított le a tulajdonából. Ebben a telekkönyvi hivatal munkatársai is nagyot hibáztak, hiszen az említett öt ár immár mindkét fél telekkönyvi kivonatában és helyszínrajzán megjelenik.

Bogdan Budának rossz emléke van a strand bezáratásáról és bankszámláinak a zárolásáról is, amit csak a csíkszeredai törvényszék jogerős ítélete oldott fel. „Nem sokkal azután, hogy megnyitottam az átépített fürdőt, 2015 nyarán a környezetvédelmi őrség – a polgármester feljelentésére – harmincezer lejes bírsággal sújtott. Egyébként Stelu Platon mindenhol feljelentett, ahol csak tehette: a környezetvédelmi felügyelőségnél, az altalajkincseket ügykezelő fővárosi ügynökségnél, a Sanepidnél, a vízügyi igazgatóságnál… Azzal vádoltak, hogy nem rendelkezem termálvíz-kitermelési engedéllyel. Ezért bűnügyi dossziét állítottak össze. Kiderült, hogy a strand korábbi működtetőinek sem volt ilyen engedélyük, sőt Romániában senkitől nem kértek ilyen okiratot. Nagyok a háttérérdekek, sok az összefonódás Maroshévízen: amint elkezdődött a per, a helyi bíróság zároltatta a bankszámláimat. Aztán Csíkszeredában a törvényszéken jogerősen megnyertem a pert” – vázolja lapunknak a helyzetet Buda, miközben vaskos dosszié iratait mutatja. A vállalkozónak nem kellett kifizetnie a tetemes büntetést, most viszont várja, hogy az ítéletnek megfelelően a bírságoló hatóság fizessen vissza neki tízezer lejt.

Befagyasztott tervek

A strand fellendítése után a marosvásárhelyi vállalkozó további terveket szőtt: a több mint másfél hektáros területére gyógyászati szállodát, kezelőbázist, konferenciaközpontot, bowlingpályát épített volna, a kültéri medencét pedig télire mozgatható tetőzettel fedte volna be. A fűtéshez hőszivattyúkat szeretett volna használni. Csakhogy mindentől elment a kedve, miután azzal szembesült, hogy a telekkönyvek számos „átíráson” estek át. Mint ecseteli, abba a helyzetbe került, hogy most már a romos állapotba juttatott egykori kis nyaralókat sem bonthatja le, mert az alattuk lévő területet a város a magáénak tekinti. Tisztázatlan a sorsa az egykori Bánffy-villának is, pontosabban annak a betonalapnak, ami a lerombolt épületből maradt. Így annak is sértetlenül kell éktelenkednie alig néhány méterre a strand bejáratától. „Telekcserét, majd telekadományt ajánlottam az önkormányzatnak, csak kezdjenek valamit a romos állapotba juttatott ingatlanokkal. Javasoltam, hogy a telep körül építsenek ki egy kocogásra alkalmas pályát. Hallani sem akarnak róla” – mondja a megkeseredett vállalkozó.

Egy másik akadályt az önkormányzat által végzett csatornázási munkálat jelent. Az építő nem a strand bejáratához vezető aszfaltozott út alá helyezte el a vezetékeket, hanem a számára jóval olcsóbb megoldást választotta: átszelte a fürdő területét. „Ha most építeni szeretnék, a saját költségemen kellene elköltöztetnem a vezetékeket, amelyekkel az én engedélyem nélkül szelték át a telkemet” – mondja.

Bogdan Buda ma már annak is örülne, ha a 2017-es nyári idényben zavartalanul működtethetné a strandot. Mert még az áramszolgáltatással is gondja van: hiába szeretne tíz kilowattnál több energiát használni, a hatóságok nem támogatják a kérését. „Nyáron elég gyakran mennek ki a biztosítékok és olvadnak le a hűtők. De úgy látszik, Maroshévízen ehhez is hozzá kell szokni” – jegyzi meg.

Búcsú a termálvíztől?

Az üzletember nemcsak attól tart, hogy áram nélkül marad, hanem a termálvíz csökkenő hozamáért is aggódik. Mert mit ér a Bánffy meg az egész Maroshévíz termálvíz nélkül? Miután az önkormányzat a telek határától alig hetven centiméterre – átugorva az engedélyeztetési folyamat bizonyos kötelező stációit – próbafúrásokat végzett, a strandot ellátó forrás hozama lényegesen csökkent. A szakértői vélemény szerint a Bánffy is könnyen más olyan hazai termálfürdők sorsára juthat, amelyek a meggondolatlan fúrások miatt víz nélkül maradtak. Nem kell valakinek geológiából doktorálnia ahhoz, hogy ráébredjen arra, amit már nagyapáink is tudtak: utólagos fúrásokkal könnyen el lehet terelni a forrást tápláló vízereket. A véleményt csíkszeredai szakértők támasztják alá – derül ki a megyeközpontban összeállított hatástanulmányból.

A beruházó hamarosan választ kaphat aggodalmaira. Stelu Platon polgármester elmondása szerint az önkormányzati wellnessközpont a tavasz folyamán áttér a melegített csapvíz használatáról a földből nyert termálvíz kiaknázására.

Platon: Buda lebontatna minket
Az elöljáró szerint azonban nem a városháza az, amely mindegyre keresztbetesz a Bánffy-strand tulajdonosának, hanem fordítva.
 
 
 
 
Mi nyitottak vagyunk az együttműködésre, és támogatjuk a beruházókat. Örülünk, hogy Buda úr újjáépítette a strandot, és nem ellenezzük, hogy ő is építsen wellnessközpontot. És aquaparkot, a legnagyobbat Erdélyben. De ne támadjon állandóan, és ne terjesszen valótlanságokat! – vág vissza a polgármester.
 
 
 

A perekre térve Stelu Platon úgy véli, sok mindent elárul az a tény, hogy mind a tíz bírósági eljárást a vállalkozó indította az önkormányzat ellen, és nem fordítva. „A feltörő termálvíz 2002 óta a városháza tulajdonában áll. Buda ingyen használja, nem is fizet, nem is rendelkezik kitermelési engedéllyel. És még ő pereskedik… Most azt szeretné elérni a törvényszék segítségével, hogy bontsuk le a nemrég felépített wellnessközpontunkat, amit évi 37–38 ezer turista látogat” – panaszolja a polgármester.

Utóbbi állítást Buda is megerősíti; mint mondja, jogállamban egy törvénytelen építkezést, amit a szomszéd telkére húztak fel, legyen az bármilyen hasznos és látogatott, lebontatják. Az évek során a vállalkozónak már sikerült lebontatnia az önkormányzattal a strandjára épített szeméttárolót és a sétány túlsó oldalára egy rendőr által felhúzott villát. A magántulajdont megsértő Alexandru Vodă, Borszék egykori rendőrparancsnoka kénytelen volt lebontani a nyaralóját, miután Buda panaszára reagálva bukaresti felettesei bűnügyi vizsgálatot indítottak ellene.