Halálcsoportba került a Székelyföld

Somogyi Botond 2017. április 20., 13:24

Észak-Ciprus lesz a házigazdája június 4–11. között a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (ConIFA) 2017-es Európa-bajnokságának. A nyolccsapatos megmérettetésen Székelyföld válogatottja is részt vesz. 

 

Székelyföld válogatottja a Magyar Örökség Kupán: nem lesz könnyű dolga az Európa-bajnokságon Fotó: Archív

A Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége 2013-ban alakult Svédországban. Célja, hogy játéklehetőséget biztosítson olyan nemzetek, kisebbségek, hontalan népek vagy éppen a világ által el nem ismert államok labdarúgó-válogatottjainak, amelyek tagfelvételi kérelmét a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség (FIFA) elutasította.

A ConIFA színvonalas tornát szervez a szinte száz százalékban törökök által lakott Észak-Cipruson, hiszen megtalálható a mezőnyben a tavaly nyáron világbajnoki címet szerzett Abházia, illetve az Eb-címvédő Padánia is. A két fő esélyes mellett az első helyért harcba száll még Székelyföld, Lappföld, a Nizzai Hercegség, Kárpátalja, Ellan Vannin és a házigazda Észak-Ciprus válogatottja is.
Az április elején tartott sorsolást követően az előző, Debrecenben rendezett 2015-ös Európa-bajnokság első három helyezettjével, Padániával, a Nizzai Hercegséggel és Ellan Vannin válogatottjaival került össze Székelyföld a B jelzésű kvartettbe. „Most az a legfontosabb, hogy mennyire tudjuk megszervezni magunkat. Ennyi próbálkozás és lehetőség után illene egy olyan székelyföldi együttessel elutaznunk, amely számára nem a részvétel a célkitűzés, hanem az eredményesség is. A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-nak, az FK Csíkszeredának és a Székelyudvarhelyi FC-nek kellene adnia a válogatott gerincét, kiegészülve azokkal a játékosokkal, akik az anyaországban futballoznak. Gondolok itt többek között Fülöp Istvánra, Hodgyai Lászlóra és Benkő Norbertre. Fülöp mindig is jelezte, hogy részt venne a székely válogatottban, bízom benne, hogy a keret tagja tud lenni” – mondta Jakab Zoltán. A székely válogatott szövetségi kapitánya szerint nem a legjobb az időpont, hiszen a ConIFA Eb-rajtja előtt fejeződik be a 2. Liga, továbbá a kontinenstorna ideje alatt bonyolítják le a pótselejtezőket a különböző bajnokságokban, így kérdéses, hogy a kiválasztott labdarúgókat elengedi-e együttesük.

Fontos az önszervezés

A tavalyi, abháziai világbajnokság elején két csapat emelkedett ki a mezőnyből, Kurdisztán (az iraki kurdok) és a házigazda válogatottja. A kurdok óriási stábbal érkeztek, több tévétársaság közvetítette folyamatosan a csapat körül zajló eseményeket. Természetesen nagyon magabiztosak voltak, hiszen keretükben több ifjúsági és felnőtt iraki válogatott is játszott, a játékosok közül többen pedig hivatásos, dollártízezreket kereső labdarúgók voltak. Végül ez a túlzott önbizalom visszájára sült el, hiszen annak ellenére, hogy csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe, Kurdisztán végül a nyolcadik helyen végzett. Abházia – miután megkapta a rendezési jogot – a stadionépítés mellett csapatépítésbe is kezdett. Sikerült összeszedniük a környék legjobb labdarúgóit (páran az orosz és ukrán másodosztályban is megfordultak), és több hónapos felkészüléssel hangoltak a hazai rendezésű kontinenstornára. A csapat nem játszott látványosan, ám gólerős futballjával végül döntőbe jutott, ahol drámai meccsen büntetőkkel győzte le Pandzsáb csapatát. A tornán Székelyföld a kilencedik helyen végzett, a csoportkörben kikapott a kurdoktól és nagy meglepetésre a Japánban élő koreaiak válogatottjától (Zajnicsin), a helyosztókon pedig simán legyőzte a svájci Raetiát és Szomáliföldet.

Minden meccsen telt ház várható Cipruson

„Papíron halálcsoportba kerültünk, hiszen a 2015-ös Eb dobogósaival kerültünk össze. Amúgy hatalmas érdeklődés övezi az Eb-t, a szervezők reményei szerint szinte minden találkozón telt ház várható. Ez nem csoda, hiszen ez az első nemzetközi esemény Észak-Cipruson” – nyilatkozta Wenczel Kristóf, a Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke, a ConIFA alelnöke.
Székelyföld június 5-én 20 órakor a Nizzai Hercegséggel kezd, másnap ugyancsak 20 órakor Padánia lesz az ellenfél, míg 7-én 18 órakor Ellan Vannin ellen zárja a csoportkört. Ezután egynapos szünet következik, június 9-én és 10-én rendezik a helyosztókat (az 5–8. helyekért, illetve elődöntőket és a döntőt), így hat nap alatt öt meccset játszanak a csapatok.

Az Eb-n négy helyszínen zajlanak majd a mérkőzések: Nicosiában (a 28 ezer férőhelyes Lefkoşa Atatürk Stadionban), Girnében (Kyrenia, az 1500 férőhelyes Temmuz Stadionban), Famagustában (a 7000 férőhelyes Dr. Fazil Küçük Stadionban), illetve Güzelyurtban (Morphou, a 7000 férőhelyes Zafer stadionban). 


Székelyföld másodszor utazik Európa-bajnokságra, korábban részt vett a 2015-ös debreceni Eb-n, ahol végül hatodik helyen végzett. Nem ez lesz az egyedüli nemzetközi torna, amelyen részt vesz idén Székelyföld válogatottja, hiszen meghívást kapott a második Magyar Örökség Kupára, amelyet Tarpán fognak megrendezni június utolsó hetében. A résztvevők nem változtak, azaz a székely legények ismét Kárpátalja, Felvidék és Délvidék válogatottjaival csapnak össze.

Két magyar csapat az Eb-n

„Az elmúlt időszakban nem történt sok minden a válogatottnál, a ConIFA-nál viszont annál több. Január elején Genfben tartották az éves közgyűlést, ahol egyebek közt egyöntetű szavazással eldőlt: Székelyföld és Kárpátalja csapata is jelen lehet az észak-ciprusi Európa-bajnokságon. Büszke vagyok rá, hogy két magyar csapat is ott lesz a kontinenstornán. Továbbá eldőlt, hogy 2018-ban minden idők legnagyobb ConIFA-eseményére kerül sor: Londonban tizenhat csapat részvételével fogják megrendezni a világbajnokságot” – nyilatkozta Wenczel Kristóf. 
„A 2017-es Európa-bajnokság összehozza a legjobb együtteseket, így izgalmas hét elé nézünk” – mondta a svéd Per-Anders Blind, a ConIFA elnöke. „Hálások vagyunk a Ciprusi Török Labdarúgó-szövetségnek (KTFF), hogy hatalmas erőfeszítések árán tető alá hozta e tornát. A ConIFA családja alig várja, hogy júniusban a helyszínen lehessen” – tette hozzá.
„Észak-Ciprusnak gazdag futballtörténete van” – mondta a KTFF képviselője, Orcun Kamali. „A szigeten erős, félprofi bajnokságunk van, míg válogatottunk harmadik helyen végzett a legutóbbi ConIFA-eseményen. Így könnyen meghoztuk azt a döntést: megpályázzuk a 2017-es Eb szervezését” – folytatta Kamali. A ConIFA titkára, Sascha Düerkop szerint az abháziai világbajnokság volt a szervezet eddigi legnagyobb, egyben legjobb nemzetközi tornája, „biztosak vagyunk benne, hogy idén is hasonlóan színvonalas és sikeres torna zajlik majd Észak-Cipruson.”

2017-es ConIFA Európa-bajnokság

A csoport: Észak-Ciprus (házigazda, a 2016-os világbajnokság bronzérmese), Abházia (Grúzia, 2016-os világbajnok, a 2014-es vb-n 8. helyezett), Dél-Oszétia (Grúzia, a 2014-es vb-n 4. helyezett), Kárpátalja (Ukrajna, első nemzetközi tornája lesz). B csoport: Padánia (Olaszország, a 2016-os vb-n 4., 2015-ös Eb-győztes, a 2014-es vb-n az 5. helyezett), Nizzai hercegség (Franciaország, 2014-es világbajnok, 2015-ös Eb-ezüstérmes), Ellan Vannin (Isle of Men, Egyesült Királyság, a 2015-ös Eb-n bronzérmes, a 2014-es vb-n ezüstérmes), Székelyföld (a 2015-ös Eb-n a 6., a 2016-os vb-n a 9. helyezett).

Észak-Ciprus

A teljes nevén Észak-ciprusi Török Köztársaság független állam, fővárosa pedig Nicosia (törökül Lefkoşa). Az ország északi része jogilag a Ciprusi Köztársaság tagja, és ily módon tagja az Európai Uniónak, de a terület EU-tagsága a török megszállás miatt felfüggesztésre került, azaz Észak-Ciprust a gyakorlatban kizárták az unióból. Egyedül Törökország ismeri el függetlenségét. A régióban komoly hagyománya van a labdarúgásnak, a Ciprusi Török Labdarúgó-szövetség 1955-ben alakult meg, a válogatott első hivatalos mérkőzését Törökország ellen játszotta 1962-ben.

 

Képalá: Székelyföld válogatottja a Magyar Örökség Kupán. Fontos, hogy a lehető legerősebb kerettel vegyen részt az Eb-n