Mióta adunk virágot március 8-án?

2017. március 12., 12:30

Százhatvan évvel ezelőtt március 8-án az Egyesült Államokban a nők először sztrájkoltak munkaidejük csökkentéséért és a férfiakkal egyenlő munkabérért. Az ünnep időközben elvesztette politikai tartalmát, és manapság virág jár a nőknek.

Mintegy negyvenezer textilipari munkásnő sztrájkolt 1857. március 8-án a nemi egyenlőségért és az  emberibb munkafeltételekért New Yorkban. Ahogy a tizenkilencedik század közepén a nemzetközi munkásmozgalom fejlődött, egyre inkább előtérbe került a női egyenjogúság kérdése is: a legtöbb országban ekkortájt erősödtek fel a nők követelései szociális és gazdasági jogaik kiszélesítésére és a bérezésben fennálló hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére. A Nemzetközi Munkásszövetség első kongresszusán elfogadott határozatnak köszönhetően a nők hivatásszerűen 1866 szeptemberétől dolgozhattak: ezzel véget akarnak vetni annak a sztereotípiának, amely szerint a nők helye kizárólag otthon van. A második, alakuló közgyűlésen, 1889 júliusában Clara Zetkin német feminista a nők munkához való jogáért, valamint az anyák és gyerekek védelme mellett állt ki. Azt kérte, hogy a nők is széles körben vehessenek részt különböző országos és nemzetközi eseményeken.

Az első nemzetközi nőnapot 1909-ben tartották meg – akkor még február 28-án – a nők iránti tisztelet és megbecsülés jeleként. Az 1910-es munkásszövetségi kongresszuson döntöttek arról, hogy ezt a szokást nemzetközi szinten is bevezetik előkészítve a terepet a nők szavazójogának megadására. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban is megtartották a nemzetközi nőnapot. A huszadik század eleji tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett, ráerősítve arra, hogy a nők elsősorban tőlük várják a társadalmi és jogi egyenlőséget. Akkoriban a választójog kérdése kapott elsődleges hangsúlyt: Finnországban a nők már 1906-tól szavazhattak, Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, a franciaországi és az olaszországi nők azonban csak a második világháború végétől, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, a liechtensteiniak csak 1984-től.

Oroszországban 1917. március 8-án a nők kenyérért és békéért vonultak utcára, II. Miklós cár lemondása után pedig az orosz kormány szavazójogot biztosított nekik is. Március 8-át az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1977-ben tette hivatalos ünneppé a nők jogainak és a nemzetközi béke ünnepeként. Az 1980-as évektől március 8-án a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel a figyelmet egyenjogúságra alapozott követeléseikre, illetve arra, hogy, bár a jogálla­mok törvénye minden munkáltatótól egyenlőséget követel meg, az előírásokat még mindig sokan nem ültetik gyakorlatba.

Az egyenlő esélyért való küzdelem ma is aktuális

Magyarország először 1913-ban csatlakozott a nőnapi felhíváshoz, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztogatott, a következő évben pedig országszerte szerveztek rendezvényeket. Magyarországon a 2000-es évek elején készített felmérések szerint átlagosan 11 százalékkal kevesebb a nők fizetése a férfiak bérátlagánál, de a munkanélküliség is nagyobb a nők körében. Jelentős haladásnak tekinthető, hogy a legtöbb európai országban törvény kötelezi a munkáltatót arra, hogy a szülési szabadság lejárta után az édesanyát újra régi állásába vegyék vissza. Romániában 1989-ig anyák napjaként tekintettek március 8-ára, a rendszerváltozás után keresztelték át Nemzetközi Nőnappá az ünnepet.

Az Expert Market közvélemény-kutató vállalat tavalyi felmérése szerint nálunk a nők bére mintegy 9 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké: ez hónapokra leosztva azt jelenti, mintha november 27-től az év végéig a női alkalmazottak ingyen dolgoznának. A kimutatás szerint a bérkülönbség európai átlaga több mint 16 százalék: Szlovéniában, Máltán és Lengyelországban a legkisebb a különbség a nők és a férfiak fizetése között, Románia a kilencedik helyen áll a listán. A bérszakadék 46 százalékkal Boszniában a legnagyobb, de Ukrajnában és Grúziában sem sokkal jobb a helyzet. Az Egyesült Államokban 1963-ban hoztak törvényt a nemek azonos fizetéséről, de a férfiak még ma is lényegesebb jobban keresnek, mint a nők: míg egy férfi 1 dollárt keres, kolléganője ugyanazért a munkáért átlagosan 78 centet kap.

Világkörüli március 8.

Olaszországban ezen a napon a férfiak leginkább sárga tulipánt, illetve sárga mimózákat tartalmazó virágkompozíciót ajándékoznak a hölgyeknek, Portugáliában a nők sokszor „lányos” estét tartanak és az urak nélkül mennek el vacsorázni, míg Kínában a hölgyeknek rövidebb a munkaprogramja, fél nap szabadságot kapnak. Pakisztánban a nők körében gyakoriak a tüntetőjellegű megmozdulások március 8-án, a taiwani kormány ugyanakkor nem túl tapintatos: minden évben ezen a napon teszi közzé a női lakosok derékméretére vonatkozó kutatási eredményeit, összekapcsolva ezt az elhízás veszélyeire történő figyelmeztetéssel.