Címkeolvasástól szemráncolajig

Csinta Samu 2015. szeptember 05., 14:55

Jogász végzettségű marosvásárhelyi vállalkozó igyekszik helyet szorítani magának a kézműves kozmetikumok piacán. Zillmann Zsuzsa szerint az engedélyeztetési procedúra merevsége az egyetlen nehezen leküzdhető akadály.

A kényszervállalkozás korában jogosnak tűnik a kérdés: a Herbio-termékeket is a kényszer termelte ki? Zillmann Zsuzsa szerint részben mindenképpen, mert a szó szoros értelmében saját bőrén érzékelte a meglévő kozmetikumok hiányosságait. „Meguntam, hogy a termékek címkéjére ráírják az összetevőket, aztán a legtöbbjük csak nyomokban van jelen. Mindig is megrögzött címkeolvasó voltam, s mivel a szabály szerint a komponenseket csökkenő sorrendben kell feltüntetni, rögtön feltűnt, menyi fölösleges dologgal pumpálják tele a termékeket. Ezekre az én bőröm is nagyon érzékenyen reagált, úgy döntöttem hát, hogy megpróbálok olyan terméket kikísérletezni, amelyekből kiiktatom a fölösleges dolgokat” – meséli.

A „szakértelem” persze nem minden előzmény nélküli, a két kisfiút nevelő Zsuzsát ugyanis mindig érdekelték ezek a dolgok, folyamatosan olvasott róluk, képezte magát. Az részben váratlanul derült ki, hogy érzéke is van hozzá. Gyereknevelési szabadsága alatt, a nagy „semmittevés” közepette 2012 végén kattant be, hogy ő ezt megpróbálja. Nekiállt immár célzatosan tanulmányozni a területet, egy éven át kizárólag aromaterápiáról olvasott, no meg kísérletezett, kavargatott a konyhában. A megszülető termékeket elsősorban magán próbálta ki, no meg a közvetlen környezetén, de konkrét megrendelések is szültek különböző kencéket. „Ilyenkor kiválasztottam a megfelelő illóolajakat, felkértem a megrendelőt, hogy meséljen magáról, hadd ismerjem meg jobban, s a személyes benyomások alapján is igyekeztem testre szabni például egy dezodort. Gyönyörű kreációs folyamat volt.”

Ehhez a műfajhoz persze nem elég néhány konyhai edény, gyógyszerészeti laborfelszerelés szükségeltetik, amit meg lehet vásárolni, ám Zsuzsa örökölt is néhány eszközt gyógyszerész édesanyjától és édesapjától. A gyógyszerész származás amúgy eddig csak abban nyilvánult meg, hogy Zsuzsa elsősorban illatokra emlékszik a gyerekkorából, a lanolin a kedvence. Az „örökséget” azonban csak néhány technikai kérdésben kikért tanács formájában veszi igénybe. S ha kezdetben voltak is kételyei a gyógyszerész mamának, amióta a Zsuzsa készítménye eredményes volt az anyuka herpeszére, egyre nagyobb a produkció családi elismertsége. „Elsősorban az arckrémem a menő, édesanyám mindenkinek azt ad ajándékba” – mondja a kézműves illatszerész.

A sikerráta persze korántsem százszázalékos, vannak receptek, amelyek nem jönnek be, azokat sürgősen félreteszi. Amúgy minden gondolata a receptek körül forog, gyakran előfordul, meséli, hogy éjjel felriad, kimegy a konyhába, bekever valamilyen komponenset, aztán visszafekszik. Most épp egy sportbalzsamon dolgozik: az eredeti elképzelésről kiderült, hogy túl zsíros, az erek kitágítása érdekében alkalmazott két százaléknyi chili pedig roppant fájdalmas hatású lehet egy doppingvizsgálathoz szükséges vizeletminta produkálásakor. Így került a képbe a golyós dezodor gél verziója, csakhogy az anyag túl sűrű volt, amit a golyó képtelen volt elkenni. Sok „agyalás” és százalék-újraszámolás után került egyre közelebb a megoldáshoz. „Hasonló százszázalékos részvételt és energiabefektetést azonban csak saját magáért képes megvalósítani az ember” – vallja a 33 éves hölgy.

Az alapanyagokat elsősorban a világhálón rendeli, a legnagyobb tételek Németországból származnak, de rendelt már tégelyeket Kínából is. A hazai árak egyelőre nem versenyképesek, és a minőséggel is gondok vannak. A portfólióban jelenleg 27 stabil, címkével is rendelkező termék szerepel, az arckrém, a kézkrém és a dezodor áll a népszerűségi és eladási lista élén, de egy új kreációnak, egy szemráncolajnak is hasonlóan ígéretes jövőt jósol. Egy sor termék azért nem kap címkét, állítja, mert az igényeknek megfelelően folyamatosan alakulnak.

Zillmann Zsuzsa szerint a kézműves kozmetikumok előállításának legnagyobb akadálya, hogy egyetlen kormányhatározat szabályozza a kozmetikai termékek gyártását – legyen az Farmec nagyságrendű gyár vagy kézműves termelő. A kézművesek, az aromaterapeuták számára nincs külön út, ezért a jogszabály részben a feketegazdaság szférájába tolja őket. Aki hasonló termékek kreálására adja a fejét vagy gyári körülményeket biztosít, vagy gyógyszerész engedéllyel rendelkező személy „strómankodását” kénytelen igénybe venni, vagy pedig egy konténerlabor beszerzéséhez és engedélyeztetéséhez folyamodik. Valamennyi amolyan áthidaló megoldás, s az értékesítés körüli adminisztrációs tenger „áthajózásáról” akkor még szó sem esett.

A MOL-nál jogászkodó, a Communitas Alapítvány sajtósaként tevékenykedő, némi rádiós múltra is visszatekintő, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban jegyzősködő, a vásárhelyi Bioeelnél jogtanácsosként is dolgozó, legutóbb pedig egy pályázati tanácsadó cégnél jogi szakértőként dolgozó hölgy ma teljes arccal a szépségápolás felé fordul. Sima arcbőrök, ritkuló szemráncok sorakoznak egy ritka pályamódosítás mentén.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat