Újabb kiírás, újabb kihívás

Somogyi Botond 2016. október 22., 17:16 utolsó módosítás: 2016. október 22., 17:22
Újabb kiírás, újabb kihívás
galéria

Kiválóra és mégis pocsékra sikeredett a tavalyi női Bajnokok Ligája magyar szempontból. Kiválóra, hiszen a többnyire sérült Tomori, valamint a szülési szabadságáról visszatért, majd lesérült Görbicz nélkül kellett megállnia a helyét a Győri Audi ETO-nak. Ez pedig olyan jól sikerült, hogy a kezdeti bukdácsolásokat követően Ambros Martín tanítványai a májusi Final Fourba kerültek, ott pedig döntőt játszottak. Nem is akárhogyan. A Budapesten megrendezett döntőben a Bukaresti CSM-t szerették volna legyőzni, amire meg is volt az esélyük. Ám a román csapat végül mégis győzni tudott – hétmétereseket követően (különben ez történt férfivonalon a Veszprémmel is). Vagyis pocsék lett a vége, hiszen a magyar lányok hazai pályán szenvedtek vereséget az „ősi” riválistól.

Idén újult erőkkel fogtak neki a magyar – és természetesen a többi – csapatok az újabb kiírásnak, amelynek Final Fourját a nemzetközi szövetség döntése értelmében ismét Budapest rendezheti. Megvan tehát az újabb kihívás: magyar csapat hazai szurkolók előtt hódíthatja el a hőn áhított trófeát. A nagyobb esélye erre természetesen a magyarországi sztárcsapatnak, a Győri ETO-nak van, amely tavalyhoz képest ismét erősödött.

„A magyar nagyhatalom valóságos álomcsapatot állított össze az új szezonra, amelynek köszönhetően visszaülhet a trónra” – írta nemrég az európai szövetség (EHF) honlapja. Az oldal kiemeli: a tavalyi igazolásoknak volt idejük beilleszkedni Ambros Martín rendszerébe, megfelelő mélységet sikerült kialakítani a fiatal tehetségekkel, és természetesen fő helyen kezeli Nora Mörk érkezését. A norvég világklasszis mind lövőerejét, mind játékszervezői képességét tekintve a legjobbak közé tartozik a világon. A norvég klasszisról megjegyzik: az együttes sikeréhez ő lehet a hiányzó láncszem, és a sikertelen Susan Müller- és Linn Jörum Sulland-projekt (mind a német, mind pedig a norvég játékos rövid időt töltött Győrben) után végre összejöhet a klasszis jobbátlövő is az együttesnél.

Ettől függetlenül az erősorrend felállításában csupán holtversenyben került az élre a győri csapat. Az alaposan megerősített (Anna Vjahirjeva, Alexandrina Barbosa, Siraba Dembélé és Ana Paula Rodrigues) Rosztov-Don ugyanis a szakemberek szerint méltó ellenfele lehet Ambros Martín tanítványainak (ehhez képest a hétvégén az orosz alakulat vereséget szenvedett Bukarestben). A katalán edző amúgy néhány hete váratlan lépésre szánta el magát: szerződést írt alá a román szövetséggel, és a válogatott szövetségi kapitánya lett. Megvolt ugyan a joga hozzá, hiszen a győriekkel kötött egyezség ezt lehetővé tette számára, a szurkolók jelentős része azonban mélységesen elítélte a katalán lépését. Kérdés, hogy a két fronton vállalt munka mennyire befolyásolja majd az eredményeket, a győri klub vezetősége pedig hosszú távon milyen lépéseket tesz majd.

A másik magyar csapat, a Ferencváros a hatodik helyre került a rangsorban. A szakemberek szerint az együttes képes csodálatos teljesítményre is, de túl hullámzó a játéka. Ha kiegyensúlyozottan szerepel, és lesz egy kis szerencséje is, akkor talán lehet helyi csapat is a budapesti négyes döntőben. Valószínűleg a Fradinál is érezték a tavalyi hullámzó teljesítményt, ugyanis a vezetők idén igyekeztek jelentősen erősíteni a csapatot: szezon végén átcsábították a Győrnél kevesebb játéklehetőséget kapó Kovacsics Anikót, nemrég pedig leigazolták Marija Jovanovics jobbkezes átlövőt. A montenegrói játékos pályafutásának eddigi legnagyobb sikere a 2012-ben Londonban megszerzett olimpiai ezüstérem, valamint az ugyanabban az évben Belgrádban begyűjtött Európa-bajnoki arany. Jovanovics az előző idényben a francia bronzérmes Issy-Paris játékosa volt, de korábban a Buducsnoszt Podgoricával és az Oltchim Vâlceával is a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutott.

„Szerettünk volna erősíteni a csapaton, mert komoly erőpróbák előtt állunk mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren” – mondta Bognár László, az FTC kézilabda szakosztályának ügyvezető igazgatója. „Hosszú ideje kerestük azt a játékost, aki valós előrelépést jelent együttesünk számára, és úgy vélem, Marija Jovanovics személyében most megtaláltuk.” A csapat erősítése pedig nem maradt válasz nélkül: a Fradi múlt hétvégén bravúros döntetlent ért el az erősorrend harmadik helyén álló macedón Szkopje otthonában. S ha már az esélyesekről van szó, nem szabad lebecsülni a mindig szívvel-lélekkel küzdő, sokszor a sportszerűség határait sem ismerő Podgoricát, valamint a címvédő Bukaresti CSM csapatát sem, amely az EHF által összeállított sorrendben nem fért fel a dobogóra.

Az EHF-szakírók erősorrendje
1. Győri Audi ETO KC (magyar), Rosztov-Don (orosz)
3. Vardar Szkopje (macedón)
4. Bukaresti CSM (román)
5. Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
6. FTC-Rail Cargo Hungaria (magyar)
7. Larvik (norvég)
8. Esbjerg (dán)
9. Midtjylland (dán)
10. Metz (francia)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.