Szabadkártyával az ezüstéremig

Zátyi Tibor 2017. február 03., 22:39

A házigazda francia válogatott vasárnap este 33–26-ra legyőzte a norvég csapatot a 25. férfi kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében Párizsban, ezzel megvédte címét. Ez a tizedik alkalom, amikor az aranyérmes válogatott minden mérkőzését megnyerte a vb-n, ráadásul ez a franciáknak a 2001-es – ugyancsak hazai rendezésű – torna után másodszorra sikerült. A franciáknak három bronz- és egy ezüstérem mellett ez a hatodik világbajnoki címük.

Szabadkártyával az ezüstéremig
galéria

 

A végeredmény
1. Franciaország
2. Norvégia
3. Szlovénia
4. Horvátország
5. Spanyolország
6. Svédország
7. Magyarország
8. Katar
9. Németország
10. Dánia
11. Oroszország
12. Egyiptom
13. Macedónia
14. Izland
15. Fehéroroszország
16. Brazília
17. Lengyelország
18. Argentína
19. Tunézia
20. Szaúd-Arábia
21. Chile
22. Japán
23. Bahrein
24. Angola

A házigazda diadalmenete a csoportkörben Brazília nagyon sima legyőzésével kezdődött, majd Japán, Norvégia és Oroszország sem izzasztotta meg Karabaticékat. Az A csoportot a vb-n nagyot betliző Lengyelország elleni egygólos győzelemmel zárták (a Talant Dujsebajev vezette éremesélyes gárda csak a 17. helyen végzett). Az egyenes kieséses szakaszban Izland hiába kezdett jól ellenük, végül hat góllal kapott ki, majd nagy csatában a svédeknek is fejet kellett hajtaniuk a házigazda előtt. Az elődöntőben Szlovénia ellen végig vezetve jutottak be történelmük hetedik fináléjába, ahol Norvégia volt az ellenfél.

A skandináv együttest a tavaly nyári világbajnoki selejtezőkön a szlovén csapat – némi meglepetésre – kiejtette, így a 2016-os Európa-bajnokságon negyedik helyezett északiak lemondhattak a vb-részvételről. Egészen addig, amíg a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) úgy döntött, hogy szabadkártyát ad a norvégoknak. 2015-ben elég nagy vihart kavart, hogy a selejtezőt akkor elbukó németek szintén szabadkártyával mehettek Katarba, mégpedig úgy, hogy a vb-re már kijutott Ausztráliát a nemzetközi szövetség egyszerűen kihúzta az indulók listájáról. A tavalyi IHF-határozat, amely kisegítette Norvégiát, közel sem vetett már akkora hullámokat, mint a két évvel ezelőtti döntés.

A norvégok négy győzelmet szerezve második helyen léptek tovább a nyolcaddöntőbe (a lengyelekkel megizzadtak, többi találkozójukat simán hozták), ahol felmosták a földet Macedóniával. A magyarok elleni negyeddöntő következett, ahol főleg az első félidőben alapozták meg továbbjutásukat, Nagy Lászlóék nem találták a lerohanásos játékuk ellenszerét. Legkeményebb meccsüket az elődöntőben Horvátország ellen játszották, az utolsó percben úgy mentették hosszabbításra a találkozót, hogy a horvátok időn túli hétméterest végezhettek el a győzelemért. A ráadásban végül három góllal nyerve jutottak be történetük első vébédöntőjébe. A bronzérmet a nyolcgólos hátrányt ledolgozó Szlovénia szerezte meg a mérkőzés hajrájára teljesen széteső horvátok ellen.

A veterán és fiatal játékosokat egyaránt foglalkoztató Xavi Sabaté által irányított magyar válogatott a hetedik helyen zárta a világbajnokságot. A csoportkörben gyengén szerepelt a csapat, a három „kötelező” győzelméből csupán kettőt hozott (Chile és Szaúd-Arábia ellen), a fehérororszoktól meglepetésre kikapott. Az Eb-győztes németektől és az elődöntőig jutó horvátoktól elszenvedett vereségek valamelyest papírformának mondhatók. Az egyenes kieséses szakaszban mutatta a csapat az utóbbi évek legjobb játékát, és a vb egyik legnagyobb meglepetését okozva kiejtette az egyik főesélyes, olimpiai címvédő Dániát (a másik meglepetés Katar győzelme Németország ellen ugyanebben a szakaszban). Aztán következett a norvégok elleni simán elvesztett negyeddöntő. A válogatott csapatkapitánya, Nagy László szerint emelt fővel távozhat Magyarország. „Lehetett volna jobb és rosszabb is számunkra ez a világbajnokság. Tele van a padlás hetedik-nyolcadik helyekkel” – utalt Nagy arra, hogy a magyar csapat 2007 óta sorrendben a kilencedik, a hatodik, a hetedik és a nyolcadik helyen végzett, míg két évvel ezelőtt nem jutott ki a vb-re.

Xavi Sabaté az elbukott mérkőzést követően azt nyilatkozta, hogy büszke csapatára: „ahhoz képest, hogy két éve a magyar válogatott nem volt ott a világbajnokságon, most kijutottunk, és bekerültünk a nyolc közé.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.