Román–magyar párharc Budapestért

Somogyi Botond 2017. március 22., 20:09

Véget értek a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának csoportküzdelmei, eldőlt, hogy a Veszprémre a Zagreb, a Szegedre a Silkeborg vár a nyolcad­döntőben. A nőknél Ferencváros–Bukarest, valamint Győr–Metz negyeddöntőt játszanak.

 

Hét végén véget értek a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmei. Mindkét főcsoportban érdekelt volt egy-egy magyar csapat. Az egyikben a sztárokkal felálló Veszprém a tavalyi jó formájától elmaradva csupán harmadik lett: mind a Barcelonától, mind pedig a francia PSG-től oda-vissza kikapott, ezen kívül még két döntetlent is játszott. A bakonyi gárda mentségre legyen mondva, hogy számos sérüléssel küzdött, hiszen sokáig sem Aron Palmarsson, sem Nagy László – hogy csak a nagy neveket említsük – nem volt bevethető. Ettől függetlenül mind a szurkolók, mind pedig a vezetőség sokkal meggyőzőbb játékot várt volna el a veszprémi gárdától. A következmények pedig nem sokat várattak magukra: a Veszprém vezetősége – még a csoportmérkőzések befejezése előtt – bejelentette, hogy a jelenlegi edzőt nyáron meneszti, helyébe pedig a szerb születésű svéd kiválóságot, a jelenleg Flensburgban edzősködő Ljubomir Vranjest szerződteti.

„Több hónap gondolkodás után úgy döntöttem, 11 év elteltével érdekel egy új kihívás. Még akkor is, ha ez életem legnehezebb döntése. Számos oka van annak, hogy miért kértem a 2020 nyaráig szóló szerződésem felbontását, az egyik legfontosabb a magánéletem. Ezért hálás vagyok a klubnak, hogy támogatott” – nyilatkozta a 164-szeres egykori svéd válogatott, aki játékosként 2000-ben, Sydneyben olimpiai ezüstérmet nyert, volt világbajnok (1999), vb-ezüstérmes (1997, 2001) és háromszor Európa-bajnok (1998, 2000, 2002). Edzőként 2010-ben ült le a Flensburg kispadjára, a csapattal nyert Német Kupát (2015), német Szuperkupát (2013), KEK-et (2013) és 2014-ben Bajnokok Ligáját is.

Nehéz az út Kölnbe

Vranjes elmondása szerint azért választotta a bakonyi együttest, mert szeretne közelebb lenni szüleihez, akik Szerbiában élnek, és egyre több segítséget igényelnek. Nyárig viszont a Veszprémnek Xavi Sabatével kellene kiharcolni a kölni Final Fourba jutást, ami a jelenlegi erőviszonyokat tekintve már nem lesz olyan könnyű, mint az elmúlt két évben. A nyolcaddöntőben ugyan verhető ellenfél vár Nagy Laszlóékra, az akadályt előreláthatólag sikerrel veszik, ám ezt követően valószínűleg a címvédő Kielce következik, amely tavaly a BL döntőjében kilencgólos hátrányból fordítva verte meg a Veszprémet.

A másik magyar csapat is a harmadik lett csoportjában: ám ameddig ez a helyezés a Veszprémnek inkább kudarc, addig a Tisza parti együttesnek részben bravúr. Bánhidi Bence és társai a Vardar Szkopje és a Kielce mögött végeztek, de végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, és a sorsolásnak is köszönhetően esélyük van arra, hogy a legjobb nyolc csapatba kerüljenek. Ha a dán Silkeborg csapatán túljutnak, a negyeddöntőben már a PSG vár Juan Carlos Pastor csapatára: a franciák sztárcsapatának a búcsúztatása pedig már nem is a bravúr, hanem a csoda kategóriájába tartozna.

Fradi vagy Bukarest?

A nőknél is befejeződtek a Bajnokok Ligájának a középdöntői. A csoportba pont nélkül kerülő CSM Bucureşti – amely szezon közben jelentette be, hogy jövőtől leigazolja a világ legjobbjának megválasztott Cristina Neagut – a középdöntőben magára talált, és győzelmeivel kiharcolta a negyeddöntőt érő harmadik helyet. Ezzel pedig az is eldőlt, hogy Paula Ungureanu és társai a Fradival fognak összecsapni a budapesti Final Fourba való bekerülésért. A másik csoportban ugyanis Elek Gábor csapata nagy meglepetést okozott. A Fradi kiváló teljesítményt nyújtva az utolsó mérkőzésig versenyben volt az első hely megszerzéséért. Sajnos a hét végén hazai pályán lejátszott Podgorica elleni összecsapáson alulmaradt, és elúszott a csoportelsősége.

„A vereségekből is lehet pozitívumokat levonni, és számunkra most az a legfontosabb, hogy el kell hinnünk, jó csapat vagyunk. Nézzék csak meg, hogy a világ egyik legjobb együttesének mennyire meg kellett szenvednie a győzelemért, aztán pedig miként örült annak! Mert valóban jók vagyunk, és ha hiszünk saját magunkban, sikeresek lehetünk a negyeddöntőben” – nyilatkozta Marija Jovanovics, az FTC átlövője. A Fradinak valóban nagyot kell alakítania a negyeddöntőben ahhoz, hogy a címvédő román együttest legyőzze, és a budapesti négyes tornára kijusson.

Sokkal könnyebb helyzetben van a győri csapat, amely utolsó mérkőzésétől függetlenül már korábban bebiztosította magának az első helyet, a negyeddöntőben pedig a francia Metzcel csap össze. Ha nem történik csoda, a győriek az elmúlt évhez hasonlóan ismét a legjobb négy közé kerülnek.

A nyolcaddöntőben (férfiak)
Zagreb (horvát)–Veszprém, Bjerringbro Silkeborg (dán)–Pick Szeged, Kiel (német)–Löwen (német), Meskov Breszt (fehérorosz)
Flensburg (német), Nantes (francia)–PSG (francia), Montpellier (francia)–Kielce (lengyel)
A Barcelona és a Vardar Szkop­je az A, illetve a B csoport győzteseként egyenes ágon bejutott a negyeddöntőbe. 
Az első mérkőzéseket március 22. és 26. között, a visszavágókat március 29. és április 2. között rendezik.

A negyeddöntő párosítása (férfiak)
Bjerringbro Silkeborg vagy Pick Szeged–Nantes vagy PSG
PPD Zagreb vagy Veszprém–Montpellier vagy Kielce Kiel vagy Löwen–Barcelona
Meskov Breszt (fehérorosz) vagy Flensburg (német)–Vardar Szkopje
Az első mérkőzéseket április 19. és 23. között, a visszavágókat április 26. és 30. között rendezik.

A negyeddöntő párosítása (nők)
Vardar Szkopje (macedón)–Midtjylland (dán)
CSM Bucureşti–Ferencvárosi TC
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Larvik (norvég)
Metz (francia)–Győri Audi ETO

 

Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.