Női kézilabda Európa-bajnokság: sérülten és szárnyaszegetten

Somogyi Botond 2016. december 22., 20:35

December közepén mindenki a karácsonyra készül, ám Svédországban a kézilabda Európa-bajnokságon a magyar lányok mégis a húsvéti passió történetét próbálták eljátszani. Első két napon meghaltak, miután az esélytelen csehektől és az Eb-ken mindig jól játszó dánoktól kikaptak, a harmadik meccsnapon pedig feltámadtak, amikor parádés játékkal leiskolázták Montenegrót, és bekerültek a középdöntőbe. Vasárnap este pedig akár a mennybe is mehettek volna a románok legyőzésével, ám ezt az örömöt elvették a magyar kézilabdáért szurkolóktól. Pedig a középdöntőbe 0 ponttal jutott válogatottnak az volt az egyetlen pontszerzési reménye, hiszen egyrészt a Kárpátok Trófeáján már legyőzték a románokat, másrészt a világbajnok norvégek és az olimpiai bajnok oroszok ellen sokkal nehezebb pontot vagy pontokat gyűjteni. Ráadásul a csapatot óriási sérüléshullám is sújtja.

Talán éppen ezért történt meg, hogy az Eb-k során először a magyar kézilabda-szövetség nem tűzött kimondott célt a csapat elé. Kocsis Máté, az MKSZ elnöke elmondta, nincs meghatározott teljesítmény-elvárás. „Az elnökség egységes abban, hogy jelen pillanatban a világ egyik legjobb edzőjével készülhetünk, büszkék vagyunk arra, hogy Kim Rasmussen vezeti a válogatottunkat. A szövetség bizalma töretlen, és négy évre szól, az alapvető cél a tokiói olimpia. A közbenső versenyek is fontosak, és nem is kételkedünk abban, hogy Kim is a maximumra törekszik. Ezúttal konkrét helyezésbeli elvárást nem határoztunk meg, biztos, hogy a kapitány a legjobbat fogja kihozni a viharvert keretből. Azt szeretnénk, ha minden magyar büszke lenne a csapatra” – mondta az elutazás előtt Kocsis Máté, hozzátéve, hogy a csoportból való továbbjutás azért minimális elvárás. Ez azért is fontos, mert ezáltal kedvezőbb pozíció érhető el a 2017-es vb-selejtezők sorsolásakor.

Az átlövő Zácsik Szandra, a beálló Mayer Szabina és a szélső Korsós Dorina mellett a kolozsvári felkészülési tornán megsérült Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita is. A nehézségek azonban továbbra sem kerülték el a magyar csapatot: a montenegróiak ellen a kiválóan védő Janurik Kinga, a románok ellen pedig Triscsuk Krisztina is kivált a csapatból. Ennek ellenére több szurkoló és szakember is a küzdőszellemet hiányolta a magyar lányokból, akik a torna során mintha szárnyaszegetten játszottak volna. Pálinger Katalin az elutazás előtt még a következőket jelentette ki: „nagyon pozitív vagyok, mert olyan fegyelmezettséget láttam a csapaton, amit az elmúlt években nem.” Ezzel ellenkező véleményen volt a románok elleni mérkőzést követően a magyarok dán edzője. A nyolcgólos megalázó vereség után Kim Rasmussen azt nyilatkozta, hogy a lányok nem azt tették, amit mérkőzés előtt megbeszéltek. „Az frusztrál, hogy összeállítunk egy játéktervet és folyamatosan olyan gólokat kapunk, amelyeket többször is megnéztünk, felkészültünk rá. Sok olyat teszünk, amit nem kellene. Ez nagyon nem tetszett!” – vélte Kim Rasmussen. Ez pedig arról árulkodik, hogy a magyar lányok technikailag, de főleg taktikailag felkészületlenek.

A magyar csapat teljesítette a minimális elvárást, csoportjából továbbjutott, ám a középdöntőben elért eredményével a kézilabda Eb-k történetének egyik leggyengébb magyar helyezését érte el. Remélhetőleg a sérültek felépülését követően ennél jobb csapatot fogunk majd látni az elkövetkező időszakban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.