Nem kiscsapatoknak szól a futsalbajnokság

Zátyi Tibor 2016. május 04., 21:43

Lejárt a teremlabdarúgó 1. Liga alapszakasza, jelenleg negyeddöntőznek a csapatok. A hátunk mögött hagyott szezon legnagyobb tanulsága, hogy kizárólag belföldi játékosokkal nem lehet komoly eredményt elérni, szerb, portugál, spanyol vagy moldovai légiósokkal viszont igen.

Nem kiscsapatoknak szól a futsalbajnokság
galéria

Az alapszakaszt, ahogy az őszi rajtnál már sejteni lehetett, a Temesvári Informatica, a Marosvásárhelyi City’us és a Dévai Autobergamo trió dominálta. Konstans teljesítményt csak a tavaly nyáron alakult, szerb válogatottakkal megerősített Temesvár tudott nyújtani. Négy rangadójából egyet veszített el (Déván simán alulmaradt), számára már tét nélküli City’us elleni utolsó bajnokin pedig döntetlent játszott, négy pontos előnnyel lett alapszakasz-győztes. A Déváról leigazolt Robert Matei-jel és Robert Lupuval felálló bánsági együttes az alapszakasz során egy meglepő vereséget is szenvedett: kikapott Kézdivásárhelyen. Ez az eredmény is jelzi, hogy az országban talán a legjobb kerettel rendelkező csapat játékosai mentalitásbeli problémákkal is küzdenek. Múlt szombaton a rájátszás első mérkőzésén jött az újabb pofon, csúcsesélyesként kikaptak a Jászvásári CSMS vendégeként. Nagy pénzben nem fogadnánk a moldvai együttes temesvári sikerére, de mindenképp jelzésértékű a győzelmük.

Az edzőcserén és szokásos téli erősítésen áteső Marosvásárhelyi City’us az utolsó fordulóban biztosította be második helyét (és elődöntős pályaelőnyét Dévával szemben). A szezon során gyakran hullámzóan játszott az általában Carlao – Ribeiro, Duque, Paulinho, Ferreira kezdővel felálló címvédő, az utolsó percekben, óriási erőket megmozgatva húzta be több győzelmét. Temesvártól egy pontot szerzett, Dévával osztozkodtak a győzelmeken, mindkét találkozó 5–2-es vendéggyőzelemmel ért véget. A kupagyőztes Autobergamo végül rosszabb gólkülönbség miatt végzett a harmadik helyen. Kérdés, hogy az elődöntőben mit jelent majd a City’us elleni pályahátrány.

A „kiscsapatok” közül a Galaci United teljesített a legjobban, egyértelműen megérdemelt a negyedik helye. Utcahosszal, 11 ponttal előzte meg a többieket, igaz, ugyancsak 11 pont volt a lemaradása Dévával szemben. Megdolgoztatta a három nagyot, és a City’ustól pontot is tudott szerezni. Nagy csata várható a negyeddöntőben, hiszen ellenfele, a szebb napokat is megélt Sepsiszentgyörgyi Sepsi Futsal lesz. A háromszéki együttesnek belefért, hogy az utolsó négy bajnokijából hármat elbukjon, így is megtartotta ötödik helyét. A Resicabányai Muncitorul elleni zöld asztalnál elszenvedett vereség viszont „szemet szúr”, a Sepsi Futsal csapatbusza kiszállás közben elromlott, a mérkőzést pedig nem napolták el, hanem a resicai együttes javára írták.

Óriási fegyvertény viszont a másik háromszéki együttes, a Kézdivásárhelyi KSE hatodik helye. A szezon elején spanyol edzővel és légiósokkal megerősödő együttes igazi kamaszként viselkedett. A Futsal Klub Székelyudvarhelyt oda-vissza verte, majd simán kiütötte a Sepsi Futsalt, de képes volt arra is, hogy 12–1-re kikapjon Marosvásárhelyen. Mindezek ellenére négy év szünet után ismét az első nyolc között végzett a KSE, és az esélytelen nyugalmával készülhet a Déva elleni összecsapásokra. A rájátszásos helyet az utolsó fordulóban Jászvásáron biztosította be, a CSMS elleni mérkőzés 2–2-vel ért véget, a KSE a hatodik, házigazdája a nyolcadik helyen lépett tovább. A hetedik helyet végül a Dunărea Călăraşi szerezte meg.

A szezon legnagyobb negatívuma az udvarhelyi ezüstérmes csapat teljesítménye. A rajt előtt két meghatározó játékosát elveszítő FK (Mihály Zoltán Sepsiszentgyörgyre, míg Mánya Szabolcs Dévára került) nem tudta minőségi igazolásokkal pótolni a hiányt, már a téli szünetben lehetett érezni, hogy komoly gondok vannak a csapatnál. Februárban újabb problémák jelentkeztek, belső viszályok miatt a szezon végéig kölcsönadták Szőcs Lászlót (City’us) és Szabó Zsoltot (Csíkszeredai Imperial Wet, a másodosztály éllovasa). Egy teljes első sor elvesztése pedig végzetesnek bizonyult, a tavalyi ezüstérmes FK egymás után kapta ki a bajnokikat, végül pedig lemaradt a rájátszásról is – a romániai teremlabdarúgás 14 éves történelmében először nem lesz jelen a város a legjobbak között.

A bajnokságból már a télen kiszállt a szezon elején közös megegyezéssel felvett Galactic Focşani, a kiesési párharcban pedig a Concordia Chiajna és a Kolozsvári Clujana érdekelt. A kupában az elődöntőnél tartanak, Jászvásár, Déva, Galac és a City’us jutott be a négyes döntőbe, melynek időpontja és helyszíne egyelőre nem ismert.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.