Hokifronton alig van előrelépés

Dobos László 2016. május 19., 17:13 utolsó módosítás: 2016. május 19., 17:15

Húsz év alatt nagyot változott a romániai és a magyarországi jégkorongsport. Húsz évvel ezelőtt a romániai hoki minden szinten a magyar előtt állt, 2016-ban pedig a magyar hoki a bajnokságok, a válogatottak és az infrastruktúra szempontjából is megelőzi Romániát.

Hokifronton alig van előrelépés
galéria
Fotó: Veres Nándor

A romániai jégkorongsportban április végére befejeződött minden bajnokság, a válogatottak is hazatértek a világbajnokságokról, lehet hát mérlegelni a 2015/16-os idényt.

Kudarc a MOL Ligában

Öt, illetve hét évvel ezelőtt még csíkszeredai csapat nyerte a közös magyar–román jégkorong-bajnokságot, a MOL Ligát. Az elmúlt idényben azonban egyik romániai csapat sem jutott be a rájátszásba, a legjobb hat közé. A MOL Ligában idén a Miskolci DVTK Jegesmedvék csapata végzett az első helyen, a kilenccsapatos ligában a Csíkszeredai Sportklub a hetedik, a Brassói Corona pedig utolsó, kilencedik lett.

Kisebb meglepetésre a székelyföldi, illetve ukrán és finn idegenlégiósokkal megerősített Dunărea Galaţi nyerte a román felnőtt bajnokságot. A három nyert mérkőzésig tartó Dunărea Galaþi–Csíkszeredai Sportklub fináléban a galaciak 4:2-es (4–1, 6–5, 4–1, 2–4, 4–5 és 4–3) összesítéssel diadalmaskodtak, a kisdöntőben pedig a Brassói Corona felülmúlta a Bukaresti Steauát. Az 5. helyen a Gyergyószentmiklósi Progym végzett, hatodik pedig a statisztaszerepet játszó Bukaresti Sportul Studenþesc gárdája lett.

A gyengébb szereplés a csíkiak esetében – többek között – a felkészülés során tapasztalt hibákkal is magyarázható. Nagyon későn állt össze a csapat, így nem végezhettek megfelelő alapozást. Az orosz edző, Artur Oktyabrjov is csak októberben érkezett, de vízumproblémák miatt márciusban közel egy hónapot hiányzott. Számos idegenlégiós megfordult a Sportklubnál, de közülük nagyon kevesen tudtak meghatározó játékosai lenni a kék-fehéreknek. A Brassói Corona az elmúlt idényben nem foglalkoztatott egyetlen idegenlégióst sem, a Gyergyói Progym elődöntőbe jutása pedig azon múlott, hogy csak az alapszakasz végére tudta megerősíteni keretét.

Zágrábban, a divízió 1/B jelű világbajnokságon a harmadik értékcsoportban volt érdekelt a többségében székelyföldi játékosokból álló romániai válogatott. A 22-es keretből 20-an székelyek voltak. A szakszövetséget nagyon nem érdekelte a felnőtt válogatott, hiszen egy teljesen felkészületlen, az utolsó pillanatban összegyűjtött játékosokból álló csapat utazott Zágrábba, ahol az mindenkitől kikapott, így kiesett a negyedik értékcsoportba. Összehasonlításképpen, a május 7-én Szentpéterváron kezdődött elit vébén játszó magyar válogatott tagjait egy több hónapon át tartó felkészülési program végén bő, 76 tagú keretből válogatták ki.

A Sportklub szurkolóinak egyetlen öröm jutott, a csíkiak megnyerték a tavaly december végén a gyergyószentmiklósi műjégpálya világítási gondjai miatt félbeszakadt, majd március 1-jén Brassóban újrajátszott kupadöntőt.

Rendeztek női jégkorongbajnokságot is, a háromcsapatos pontvadászatban a Csíkszeredai Sportklub első és második csapata az első és a harmadik helyen végzett, az ezüstérmet pedig a Bukaresti Triumf hódította el. A lányok amatőrök, munka mellett, kedvtelésből hokiznak, így nemzetközi szinten tőlük nem kérhető számon semmilyen eredmény.

Kevés az utánpótláskorú csapat

Öt korosztályban rendeztek utánpótláskorú jégkorong-bajnokságot Romániában, és a Csíkszeredai ISK minden korosztályos román bajnoki címet elhódított. Az U12-es és az U14-es együttes első lett a román bajnokinak számító Erdélyi Jégkorong Ligában (Transylvanian Hockey League, THL), míg az U16-osok, az U18-asok és az U20-asok a szövetség által rendezett bajnokságot nyerték meg. Az utánpótlás-bajnokságok színvonala alacsony, és a nagyobb korcsoportokban egy kézen megszámolható a részt vevő csapatok száma. Ezzel szemben Magyarországon minden korosztályban tíznél, sőt esetenként húsznál is több csapat indult el. Pozitívumnak könyvelhető el, hogy a Csíkszeredai ISK U18-as, U16-os és U14-es együttese a magyar ifjúsági bajnokságokban is részt vett: az U18-asok a negyedik, az U16-osok a második, az U14-esek pedig a harmadik helyen végeztek. Tekintettel arra, hogy minden évben több tucat csíki ifjúsági játékos távozik magyarországi csapatokhoz, ezek az eredmények minden elképzelést felülmúltak. A gyerekeket felkészítő edzők, Györgypál Tamás, Gál Sándor és Elekes Levente pedig minden elismerést megérdemelnek. A székelyföldi jégkorongsport előrelépésének egyik feltétele az lenne, hogy Csíkszereda mellett Gyergyószentmiklós, a Karcfalva székhellyel működő Felcsík SK, a Brassó és a Kézdivásárhely is indítson csapatot minden korosztályban a magyar bajnokságokban.

Romániában az elmúlt idényben Gyergyószentmiklóson, Csíkkarcfalván, Csíkszeredában, Brassóban és Galacon működött fedett műjégpálya. Egy 20 millió lakosú országnak kevés, arról nem is beszélve, hogy Bukarest az egyik ritka olyan európai főváros, amelynek jelenleg nincs fedett műjégpályája.

Székelyek a magyar válogatottban

A sok negatívum mellett februárban kellemes meglepetésként érkezett a hír: aranyérmet nyert Eduard Căsăneanu a csíki hokinak és Romániának a norvégiai Lillehammerben zajló ifjúsági téli olimpián az ügyességi próbán. A csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola 10. osztályát végző fiatalember nevelőedzője Györgypál Tamás, az olimpiára pedig Elekes Levente kísérte el.

A romániai magyar hokiszurkolók büszkék arra, hogy minden magyar jégkorong-válogatottban van székelyföldi születésű vagy székelyföldi nevelésű játékos. A május 7-én kezdődött oroszországi vébén Bartalis István és Sofron István képvisel bennünket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.